Posted on

Undvik frusna vattenledningar i hemmet

Var det längesedan du ringde en rörmokare? Att komma hem till frusna vattenledningar efter en lång semester är något som tyvärr har drabbat alltför många svenska villaägare. Problemet tenderar naturligtvis att bli lite värre ju längre upp i landet man bor. Har man huset i ett särskilt utsatt klimat är det viktigt att vara extra vaksam kring dessa typer av skador.

Frysskador är särskilt vanligt i hus som inte är särskilt välisolerade. I en del fall leder till att ledningarna fryses sönder helt, vilket i sin tur medför kostsamma vattenskador på huset. Du som bor i ett hus där rören ligger tämligen oskyddade – eller i en yttervägg med undermålig isolering – kan nästan räkna med en hög risk för sönderfrusna ledningar.

Som nämnt ovan är det inte ovanligt att man upptäcker problemet efter att man har varit på en lång semester över vintern. Ett misstag som många gör är att sänka ned värmen väldigt mycket i huset när de tar in vvs rörmokare göteborg. Det här försämrar det redan bristfälliga skydd som ledningarna har, och det är just därför många upptäcker det just efter en långresa.

Som tur är går det att förebygga frysskador ganska enkelt. Om ledningarna redan är sönderfrusna bör du genast kolla efter vattenskador och kontakta en rörmokare. Även ifall du är osäker på saken kan en rörmokare komma och inspektera för att se till så rören inte är på bristningsgränsen.

Det här kan du göra

Om du istället läser det här i förebyggande syfte finns det flera åtgärder du kan vidta för att avsevärt minska risken för trasiga rör hos företag som rörläggare och andra företag. I vindsbjälklag, ytterväggar och i träbjälklag kan du se till att rören ligger mot den sida som rimligen är varmast. Om du inte kan se ledningarna eller om du är osäker för graden av kyla de kan utsättas för, är det bäst att kontakta en rörmokare på en gång.

Något annat att ha i åtanke är långresor. När du väl reser, och det finns risk för köldknäppar hemma i Sverige, bör du inte glömma att stänga av vattnet. Ytterligare en god idé är att ordna tillsyn av ledningarna och huset (om du har tur är du god vän med en rörmokare).

Vidare nor du se till att temperaturen aldrig understiger 15 plusgrader på platser i huset som huserar ledningar. Även om du sänker värmen finns det relativt billiga knep du kan använda dig av för att minska energiförlusterna. Till exempel:

  • Dra för gardiner och persienner
  • Tilläggsisolera
  • Täta dörrar och fönster