Posted on

Grundläggande sökmotoroptimering för WordPress-bloggar 

Sökmotoroptimering är A och O för att du ska nå framgång med dina WordPress-bloggar. Somliga seo-aspekter är mer svåråtkomliga medan andra är enkla att genomföra. Här får du ett lass seo-tips på åtgärder du smidigt fixar själv. 

 

Välj ett bra webbhotell för snabbare WordPress-blogg 

Hur kan webbhotellet du väljer spela roll för sökmotoroptimeringen av dina WordPress-bloggar? Många seo-experter som Apex seo skulle mena att webbhotellet kan göra all världens skillnad för hur bra det går för bloggen. Vissa leverantörer är kända för att göra webbplatserna ännu snabbare och hastigheten är något sökmotorerna väger in när de rankar webbplatsen. Det är helt klart värt att betala några extra slantar för ett bra webbhotell som klarar att hålla ställningarna åt dig. På webbhotellet installerar du och https-konverterar WordPress-bloggen. 

 

Ändra den automatiskt inställda länkstrukturen 

För att https-konverteringen ska fungera kan du behöva installera gratistillägget Really Simple SSL. Du gör det via Tillägg i respektive Adminpanel på dina WordPress-bloggar. Länkstrukturen är överlag viktig för hur väl sökmotoroptimeringen implementeras på bloggen. En enkel sak du kan göra bums är att gå till Inställningar i Adminpanel och ändra permalänkarna från de automatiska inställningarna till att anpassas efter blogginläggets namn. 

 

Gör sökordsanalys via Google Ads Sökordsplaneraren 

Sökordsplaneraren är ett kostnadsfritt seo-verktyg från Google Ads. Du använder det för att få fram relevanta sökord kopplade till vad det är du ska förmedla. Det är viktigt att sökorden finns med för att sökmotorerna ska kunna skicka trafik till dig. Använd därför planeringsverktyget oavsett vilket innehåll du skriver. 

 

Skriv grundliga seo-texter där du använder sökorden 

När du har tagit fram relevanta sökord är det dags att skriva seo-texter till WordPress-bloggen. Det finns generella riktlinjer för att sökmotoroptimera texter. Håll dig till ämnet, använd sökorden med jämna mellanrum men inte för ofta, skriv relativt korta stycken och använd underrubriker som matchar sökorden. 

 

Förbättra sökmotoroptimeringen med Yoast-verktyget 

Gratisverktyget Yoast är en fantastisk tillgång vid sökmotoroptimering av WordPress-bloggar. Även detta verktyg laddas ner via Tillägg i Adminpanel på bloggen. Det finns en mängd seo-saker du kan göra tack vare verktyget. När du skriver ett blogginlägg kan du mäta hur bra sökmotoroptimerat det är och få tips på eventuella seo-förbättringar. Det är genom Yoast du också ger blogginlägget en relevant metabeskrivning kopplad till det främsta sökordet. 

 

Undvik duplicerat innehåll genom att dölja kategoriarkiven 

Ett vanligt seo-misstag många med WordPress-bloggar gör är att de inte döljer kategori- och etikettarkiven från sökmotorerna. Eftersom du ofta taggar blogginläggen i flera kategorier eller etiketter får du utslag för duplicerat innehåll. En av sökmotoroptimeringens viktigaste poänger är att innehållet ska vara unikt, så du vill absolut inte göra denna tabbe. Tack och lov är detta enkelt att åtgärda med hjälp av Yoast. Gå in på varje kategori och etikett och välj alternativet för att dölja den i sökresultaten.