Posted on

Tips inför en köksrenovering

En köksrenovering är en stor sak att ta sig an och det krävs mycket planering. För att underlätta bör man sätta sig ner långt i förväg och fundera på vad det är man efterfrågar i sitt nya kök, eftersom man sedan ska leva med det i många år framöver. En mängd val ska göras och det finns några bra tips att se över när man påbörjar sin planering.

Sätt en budget

En köksrenovering kan dra iväg och kosta enormt mycket pengar, så det är viktigt att tidigt sätta en budget. Tänk på att räkna med arbetskostnader för installationer som rör el och VVS och andra delar som du inte kommer kunna utföra själv. Räkna med enkla detaljer så som knoppar och beslag till lådorna, vilken blandare som ska användas och andra små saker som man kanske inte tänker på att räkna med i första hand. Kostnader för nytt golv, tak och väggar bör också räknas in i budgeten så att inga överraskningar dyker upp under renoveringens gång.

Börja skissa
När du vet hur mycket pengar du har att röra dig med inför din köksrenovering är det dags att börja drömma, och även räkna på rotavdrag för köksrenovering. Fundera på hur drömköket skulle kunna tänkas se ut. Gör en skiss, låt den ligga ett tag och kolla igen om det är något du vill förändra. Det nya köket ska vara med i många år så det är bra att låta det ta tid och växa fram nya idéer med tiden när man skissar på sitt nya kök. Fundera på vilka behov som finns och vilket utseende som tilltalar dig mest, vrid och vänd och ha inte bråttom med att få fram det slutgiltiga resultatet.  

Välj leverantör
När du vet på ett ungefär hur ditt kök ska se ut är det dags att kontakta en leverantör för att beställa det nya köket. Du får hjälp att plocka ut lämpliga skåp och stommar, bestämmer färg och form på luckor. Det finns många leverantörer av köksrenovering att välja mellan, i många olika prisklasser så gå tillbaka till din budget innan du väljer så du inte beställer ett alldeles för dyrt kök bara för att tillverkaren verkar bra. Det finns billigare leverantörer som också levererar kök av bra kvalitet så det kan vara bra att jämföra några innan man väljer.

Lägg mycket kraft på detaljerna

Dom små detaljerna gör mer än man kan tro, både när det gäller val av material och småsaker som vilka beslag man väljer till lådorna eller vilken diskho, fläkt och bänkskiva man tänker sig. Det är viktigt att köket känns enhetligt med resten av huset så är det väldigt modernt kan man till exempel välja rostfria vitvaror. Bor man i ett gammalt hus med lantlig känsla kan man istället bygga in vitvarorna eller förse dom med täckskivor så att den moderna stilen döljs, och köket passar in bättre i huset. Det finns många små detaljer att tänka på vid en köksrenovering men det finns bra hjälp att reda ut tankar och funderingar hos den leverantör man väljer.