Posted on

När behöver man en rörmokare?

Det är inte alla som vet precis vad man har en rörmokare till, visst har de flesta uppfattat att rörmokaren kommer när det blir stopp i avloppet – men det är bara en av många saker rörmokare arbetar med. Och det kanske är det vanligaste att dem får rycka ut för att spola ett stoppat avlopp – men rörmokare arbetar också mycket med att lägga rör i byggen och besiktiga byggnaders rörsystem. De arbetar även med underhåll av rör och kontroll av vattensystem. Nu för tiden är de flesta rörmokare VVS-tekniker vilket innebär att de även arbetar med ventilation och värme.

VVS-tekniker kan mer än renodlade rörmokare

Om man exempelvis bygger nytt så är det lika bra att ta in en VVS-tekniker eftersom man ändå behöver någon som kontrollerar luftflöde, sanitet och vatten i byggnaden. Annars får man ta in flera olika specialister och det tenderar till att bli dyrare. VVS-tekniker är enkla att hitta och eftersom man sällan nu för tiden utbildar sig till bara rörmokare så kommer troligen att den traditionella rörmokaren att försvinna och bytas ut mot dessa mer allsidiga VVS-tekniker.

Underhåll av rör och avlopp

Vad rörmokare gör bäst är att hantera vattensystem i byggnader, allt som har med rör och avlopp att göra är rörmokarens domän. Det finns alltså mycket att göra för en vanlig rörfirma, och dem är långt ifrån utdöda även om jag var lite pessimistisk i förra paragrafen. Så om du är rörläggare och blev orolig när du läste förra paragrafen så kan du vara lugn, jag menade bara att det inte skapas fler rörläggare – inte att dem som redan finns kommer att sakna arbete.

Sanitet

En annan viktig del som rörfirmor hanterar är sanitet, det är alltså renlighet och det är viktigt eftersom om det går fel så kan de boende bli sjuka. Om avloppsvatten leds till fel ställe, antingen in i de rena vatten källorna eller till andra ställen där det inte hör hemma så kan det uppstå stora problem och man kan bli tvungen att flytta hemifrån en längre period. Sanitet kan även innefatta att hålla koll på en mulltoa eller komma för att tömma ett utedass.