Ansökan om ett företagslån

När man ska starta eget företag har man inte alltid det kapital som krävs och då kan det vara aktuellt med ett företags lån. Det liknar ett vanligt lån, men den största skillnaden är att lånet står på företaget och inte på en privatperson. En annan sak som skiljer är upplägget för avbetalningen av lånet. Dock ska lånet alltid betalas tillbaka oavsett om det är ett företagslån eller något annat lån.

Låna till material och renoveringar
Ett företagslån innebär nödvändigtvis inte bara att man lånar till att starta företaget. Man kan låna till andra saker som till exempel material, marknadsföring och renoveringar. Om företaget ska generera pengar måste vissa förutsättningar finnas. Således bör man utrusta företaget med vad som behövs för att det ska gå runt. Vad som behövs beror givetvis på vad det är för företag. Är det en byggfirma exempelvis behöver byggmaterial köpas in. Om det är en redovisningsfirma måste kontorsmaterial köpas in och så vidare. En annan viktig faktor är att man marknadsför företaget. Detta kostar pengar, men det kan alltså företaget också låna pengar för.

Ansöka om ett företagslån
Precis som med privatlån skiljer lånen från långivare till långivare. De erbjuder olika räntesatser. Vissa har avgifter, såsom fakturaavgifter eller uppläggningsavgifter. Däremot erbjuder alla långivare en amorteringsplan. Alltså hur mycket man amorterar och hur ofta. Det är dock rekommenderat att jämföra olika långivare för att se vem som erbjuder bäst villkor. På så sätt säkerställer man också att man har fått det lån som är mest fördelaktigt för bolaget. För att kunna ansöka om ett företagslån måste man uppfylla vissa kriterier. Dessa är att man har en bra kreditvärdighet, samt att man har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Skiljer sig lånen beroende på bolagsform?
Vad man har för bolagsform påverkar återbetalningsskyldigheten. Det innebär att om man till exempel har ett aktiebolag ska bolaget individuellt ansvara för återbetalningen av lånet. Har man däremot en enskild firma ansvarar privatpersonen för återbetalningen. Detta i sin tur kräver då att personen i fråga har en god ekonomi och en historik som ser bra ut.

Hur mycket kan företaget låna?
Hur mycket företaget får låna beror helt på vad det omsätter, vad det har för framtidsplaner, samt möjligheterna att betala tillbaka lånet. Det som också spelar in är vad företaget behöver låna till. Långivarna kan ibland vilja veta hur affärsplanen ser ut, därför är det viktigt att man har en sådan vattentät plan som möjligt, för då ökar chanserna att lånet blir beviljat.