Posted on

Blommor till begravning

De vanligast förekommande blommorna vid en begravning är en särskilt utformad begravningsbukett, men även begravningskransar och olika slags blomdekorationer. Egentligen finns det inga strikta regler, det är mer upp till var och en att göra det så personligt man önskar.

Variera färg, form och storlek

Att välja ut och arrangera begravningsblommor kan kanske kännas svårt, men det finns ett par tips man gärna kan ta hjälp av.

– försök välja blommor som passar till kistan när det gäller färg och form

– försök variera storlek och form på blomsterarrangemangen och matcha gärna olika färger

– välj med fördel blommor som känns naturliga för årstiden

Vår

Ljusa, pastelliga färger som exempelvis liljor, orkidéer och liljekonvalj (tänk bara på att både liljor och liljekonvaljer doftar starkt)

Sommar

På sommarhalvåret är det fint med lite starkare färger, och här kan man gärna blanda lite hur som

Höst

För en höstbegravning för ditt testamente vill man gärna välja färger som återspeglar årstiden, så här passar varma och mustiga färger som mörkrött, orange och mörkgult. Även höstlövskransar är väldigt fint.

Vinter

På vintern väljer vi gärna något mörkare färger och kanske några gulddetaljer. Rött är också fint, och då gärna i form av klassiskt röda långstjälkade rosor eller en kran tillverkad av röda och rosa rosor blandade.

Vita blommor är också väldigt vackert på vintern, då de återspeglar den vita krispiga snön utanför. Ofta finns både vit och röd amaryllis på vintern, åtminstone i november-december. Det gäller även för mistelkransar och granrisdekorationer.

För begravningsgästerna

Vanligast är att begravningsgästerna har med sig varsin så kallad handblomma. Det kan vara i form av en röd eller vit ros, någon form av lilja eller en mindre blombukett. Handblomman lägger gästerna på eller intill kistan vid avskedsstunden i slutet av ceremonin. Ibland finns det stora korgar i vilken man kan lägga sina blommor så att de inte blir alltför många på själva kistan.

För den som inte kan närvara

Att skicka en vacker blombukett, en fin krans eller ett ljuvligt blomhjärta med en hälsning är en mycket fin och uppskattad gest. Det går naturligtvis bra att skriva en personlig hälsning i ett för stunden anpassat kort, men vill man ge det där lilla extra är en hälsning tryckt på ett vackert sidenband som binds ihop med blommorna den kanske mest omtänksamma och uppskattade gesten man kan erbjuda i sin frånvaro.

Det går även bra att skicka ett så kallat blommogram, det vill säga ett blomsterbud med en hälsning. Att blommografera är ett sätt att visa omtanke om och respekt för såväl den avlidne som för nära och kära samt vänner och bekanta.