Posted on

Höjer det verkligen husets värde?

Räcker det med städning när huset ska värderas, läggas på Hemnet och säljas? Ja, det räcker. Men man bör absolut fundera på om större insatser kan krävas. Vissa kan höja priset en hel del. Andra kostar mer än det smakar.

Badrumsrenovering – I vissa fall

Med tanke på den prislapp man är tvungen att acceptera för en badrumsrenovering bör man verkligen värdera insats mot eventuellt högre pris. Men det finns minst två tillfällen då en badrumsrenovering bör återspegla sig i priset.

För det första om det enbart finns en toalett och den är i avsevärt sämre skick än övriga rum. Köparna inser därmed att de behöver renovera badrummet det första de gör. Kanske till och med innan de kan flytta in. De räknar med en renovering på 50-100 000 kr för  och sänker därmed sitt högsta bud med samma summa. Vissa kommer inte ens att buda då de anser att en renovering är för omständlig att genomföra.

För det andra kan en badrumsrenovering genomföras om standarden är för låg överlag. Ett alternativ är att lägga in våtrumsmatta. Är det en liten toalett kan man lätta klara sig på under 20 000 kr. På så sätt blir det visserligen inte kakel och badrumsrenovering stockholm (som många vill ha) men ändå i en sådan nivå att de flesta köpare kan tänka sig acceptera kvalité och estetik.

Köksrenovering – Vid kraftigt behov av renovering

Likheten mellan köksrenovering och badrumsrenovering är att det krävs om kvalitén är avsevärt lägre än resterande bostadsrum. Men det finns en skillnad. Många hus har två toaletter och en av dessa kan vara sämre kvalité utan att köparna bryr sig så jättemycket.

Är köket däremot i dåligt skick finns inget alternativ. Man måste kunna vara där och laga mat. Man måste kunna äta och umgås. En köksrenovering kostar generellt mindre än en badrumsrenovering tack vare att samma fuktspärr behöver skapas.

Ett alternativ mot en fullskalig köksrenovering kan vara att byta luckor eller att måla om delar av köket. Ett billigt sätt att höja standarden relativt snabbt.

Homestyling

Företag som säljer så kallad homestyling brukar i sin marknadsföring hävda att tjänsten innebär att värdet på huset ökar. Eller rättare sagt – att köparen är villig att betala mer. Det kan kosta ett par tusen men ska alltså även öka slutpriset mer än så. Företaget kommer till dig och möblerar så att hemmet ser ljust och öppet ut. De lyfter helt enkelt fram det bästa så att köparna framförallt ser potentialen i sitt kommande drömboende.