Posted on

Jobb och utbildning som golvläggare 

Ibland måste det läggas nya golv i bostaden, kanske på grund av att de är gamla och börjar bli dåliga, eller så kan golvet ha drabbats av mögel. Om ett hus har stått obebott i många år utan värme börjar golvet att ruttna och då finns inget annat alternativ än att byta ut det gamla. Lägga golv måste man även göra när ett nytt hus eller bostad byggs. Ibland tröttnar du helt enkelt bara på ditt golv och därför vill du byta. Precis som i all inredning är golv en modesak, ett år kan det vara modernt med parkett, för att nästa år vara inne med klinkers. 

Vad gör en golvläggare? 

En golvläggare lägger golv och mattor gjorda av olika material, alltifrån parkett, textil, klinkers, plast, linoleum med mera, hitta din golvslipning. För dig som tycker om golvkonst är det ett spännande och varierande arbete, inget mönster eller färg är fel. Det du bör tänka på är att golvet blir rakt och att du använder lämpliga verktyg, som bland annat ett riktigt bra vattenpass. Jobbar du på en firma som golvläggare, blir det ofta byte av arbetsplats och du måste då tycka om att ha kundkontakt. 

Olika arbetsmetoder 

Givetvis kräver alla material olika arbetsmetoder, och ett bra förarbete, som exempelvis ett jämnt underlag. Det betyder att du måste spackla och slipa innan golvet läggs på. Isolering är också något som kan behövas. När det gäller parkettgolv brukar de vanligtvis komma direkt från fabriken i färdiga delar som ska läggas ihop. Som golvläggare ska du även kunna ytbehandla och slipa olika sorters golv. 

Utbildning till golvläggare 

Det vanligaste sättet om du vill utbilda dig till golvsättare är att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Du kan även gå en specialistutbildning efter den ordinarie utbildningen, och då kan du syssla med golv och väggar i badrum och våtutrymmen, som kräver lite extra skicklighet.

Gymnasieutbildningen är på tre år, efter det gäller omkring 2,5 år som lärling på ett företag. Där får du efter att ha blivit godkänd i ett yrkesteoretiskt prov ett yrkesbevis innan du kan börja en anställning. Under tiden som du är lärling får du lärlingslön och har du tur kan du få anställning på det företag du är lärling på. Programmet för utbildning till golvläggare finns vid de flesta gymnasier, både på stora och mindre orter, och passar både tjejer och killar. 

Hur är framtidsutsikterna för en golvläggare? 

För att tycka om att jobba som golvläggare är det bra om du har känsla för form och färger. Det är ganska lätt att få jobb som golvläggare, eftersom det hela tiden renoveras golv, och det byggs nya bostäder som kräver stabila och bra golv. Det är även ett jobb som passar dig som tycker om att bygga inomhus. Är du privatperson och anlitar ett golvföretag har du rätt till det ROT-avdrag som finns att tillgå. Det får du använda för arbetskostnaden, inte på materialet eller andra omkostnader. Det ligger för nuvarande på högst 50 000 kronor per person och på maximalt 30 procent av arbetskostnaden.