Posted on

Tryck en affisch på tre olika sätt

Ska ni bjuda in kunder till ett stort evenemang eller jubileum kan det vara bra att sätta upp affischer på stan. Beroende på vilken typ av affischer ni behöver kan man trycka på olika sätt. Ett tryckeri kan ofta hjälpa till med alla metoderna men för att du ska veta vilka de vanligaste alternativen är har vi listat dem här.

Klassisk tryckning – Off set

En av de äldre metoderna för att trycka som fortfarande används i vissa fall är det som kallas för off set. Det innebär att du först trycket upp texten, bilden eller innehållet på en mall. Den kan exempelvis vara av gummi och beroende på vad du sen ska trycka på kan den vara rak eller välvd.

Fåtal tryck på ovanliga material

Ska du skapa 500 affischer i samma storlek är inte den klassiska metoden rätt väg att gå. Om du däremot vill göra ett fåtal upplagor med svåra vinklar och använda ovanliga material kan det vara en bra idé. Om du till exempel vill skapa spännande affischer av glas bör du sikta in dig på den här metoden.

Digitala tryck

Den vanligaste metoden som ett tryckeri använder idag är att trycka digitalt. Det fungerar precis som en laserskrivare som har kapaciteten att trycka eller skriva ut på många olika sorters papper. Ofta väljer man att anlita ett tryckeri för att de kan garantera skarpa bilder och för att de kan trycka i olika dimensioner, precis som det finns för tandblekning, både litet och stort med skonsam tandblekningsskena.

Stora upplagor

Affischer, broschyrer, visitkort och sådant som har ganska enkla motiv och ska tryckas i tusentals exemplar är idealiskt för digitalt tryck. Kontakta ett tryckeri och be om en offert så kommer du se att antalet exemplar knappt påverkar priset. Det som driver kostnader är ställtid och den växer när du har många olika trycksaker med olika motiv som ska skapas.

Trycka i stort format

Även om många företag kan hantera sina digitala tryck själva idag kommer man nog aldrig sluta anlita tryckerier för att trycka i riktigt stort format. För ett vanligt företag är det meningslöst att investera i en bläckskrivare som kan skriva ut 4 meter breda papper.

Mässor och event

För ett tryckeri är det ett genidrag eftersom det trots allt finns ett behov av att skapa riktiga stora format ibland. Inför en mässa eller ett event kan man till exempel vilja trycka ett par roll-ups eller ett stort plakat och då är storformatstryck att föredra.